Friday, January 23, 2009

Topeng Siluman Jogho (Dewan Siswa, Januari 2009)Assalamualaikum dan salam perpuisian. Moga dalam keadaan aman dan bersemangat dalam apa jua cabaran yang dihadapi.

Sekadar berkongsi tarian pena dari nukilan rasa buat santapan akal dan rohani kita semua. Untuk pengetahuan, sajak ini telah disiarkan dalam Dewan Siswa Januari 2009. Berikut ialah petikan ulasan puisi oleh En. Faisal Tehrani:

"Bulan ini kita dihadapkan dengan sehimpunan puisi yang amat menarik, khususnya jika kita mengabaikan aspek bentuk yang masih mentah, sebaliknya menekuni aspek sintesis. Sintesis dapat digali dengan menanyakan, antara lain, beberapa persoalan seputar puisi tersebut. Yang pertama, apakah yang ingin dihantar oleh penyair? Kedua, mengapakah dalam menyampaikan mesej sedemikian, penyair mengungkapkannya dengan gaya bahasa yang dipilihnya? Hal ini demikian kerana pemilihan gaya bahasa berkaitan dengan perasaan dan nada.

Puisi Hazwan Ariff yang sedang menuntut di United Kingdom adalah antara puisi yang menyerlah. Topeng Siluman Jogho menimbulkan pertanyaan, siapakah yang menjadi 'mangsa serangan' penyair muda ini? Hal ini menimbulkan misteri dan sensasi sekaligus menjadikan puisi ini diselubungi satu rasa yang cukup khas sehingga menonjolkan karya terbabit. Oleh sebab penyair bijak menyembunyikan sasarannya, hal itu memberikan ruang kepada pembaca untuk 'mempertengkarkan' puisi tersebut. Hal ini juga menjadikan puisi ini hidup kerana diberi interpretasi yang mendalam, apatah lagi nadanya amat marah-marah. Saya suka mentafsirkan puisi ini sebagai sajak politik, iaitu penyair mengungkapkan rasa jelak, jengkel dan menyampah oleh kelelahan politik semasa negara. Petunjuk yang saya temui untuk tiba kepada kesimpulan ini ialah kata 'kemunafikan' yang dihubungkan dengan jaguh (yang pandai berpura-pura) . Teliti perenggan yang paling memikat ini:

Saban waktu topeng siluman jogho
menghidangkan kemunafikan
yang terpantul dari
gema gendang serba ruang,
getar canang membisu bulat pendapat,
gegar marakas membuta kelat hakikat."

Setelah membaca ulasan yang panjang di atas, saya turunkan sajak yang dimaksudkan di bawah:

TOPENG SILUMAN JOGHO

Saban waktu topeng siluman jogho
menghidangkan kemunafikan
yang terpantul dari
gema gendang serba ruang,
getar canang membisu bulat pendapat,
gegar marakas membuta kelat hakikat.

Telah bayu berlagu merdu
mengirimkan gemersik suara jogho
yang mengusap leka khalayak
kala pentas dipekakkan
pekikan nafsi awak-awak
dan wau bulan
tukang karut menang sorak
demi menjulang piala kehidupan
yang tuna dan bobrok.

Hingga ke penjuru tabuh ...
bunyi gong gila
memantapkan tarian kapiran,
terus topeng siluman jogho
meladeni wirama:
pak pak pak pung
pak pak pak pung
pak pak pak pung
pak pak pung
pak pak pung
saban waktu.

Mawar Desa,
Subang Indah, Petaling Jaya
22 Ogos 2008
20 Syaaban 1429H

Dewan Siswa, Januari 2009

No comments: